3 Ocak 2015 Cumartesi

Ojelerden Gelen Tehlike! Oje Deyip Geçmeyin...

Biz bayanlar için ellerimizin duruşu çok önemlidir. Bakımlı tırnaklara, yumuşacık kibar ellere sahip olmak isteriz. Bu yüzden manikürsüz dışarı çıkmaz, ellerimizin kurumasına izin vermeyiz. Cildimize sürdüğümüz kremleri satın alırken içeriğindeki maddelere dikkat ediyor, bu konuda epey hassas davranıyoruz ama ya ojeler? Ojeler hangi maddeleri barındırıyor, sağlığa bir zararı olabilir mi, tercihlerimiz ne yönde olmalı diye hiç birimiz dikkat etmiyoruz. Rengi güzel ise, kıyafetlerimize uyuyor diye hatta şişesinin şekli çok şeker diye düşünüp hepsini satın alabiliyor, sürebiliyoruz. Oysa ojelerin de bir kimyasal birleşim olduğunu, doğadan gelmediğini biliyoruz. Ben de bu araştırmayı yapmadan önce çoğunlukla Flormar ve Golden Rose 'dan oje satın alsam da, rengini, duruşunu çok beğendiğim bilinmedik markalardan da oje satın aldığım oluyordu. Fakat araştırdıktan sonra, oje aldığım markanın ismine inanın çok dikkat eder oldum. Neden mi? İşte cevapları;     



       (görsel alıntıdır.)


Ojedeki Zehirli Üçlü!

Ojelerde toluen, formaldehit ve BDP adlı üç kimyasal madde kullanılıyor. Sebepleri şöyle sıralanabilir;
Toluen: Bu madde ojenin rengini kalıcılaştırmak amaçlı kullanılan bir madde. Oysa kendisi vernik, benzin gibi maddelerde bulunan kimyasal bir olgu. Ojenin yanı sıra uçak, ayakkabı, plastik, boya gibi maddelerin yapımında da kullanılıyor. 
Formaldehit: Bu madde tırnağın sertleşmesini sağlayan zararlı bir madde. Kimyasal olarak genelde koruyucu olarak kullanılıyor.
BDP: Tırnağın kırılmasını önlediğinden ojede kullanılıyor. Oysa kimyasal olarak çözücülere, kokulara ve plastiklere koyulan bir maddedir. Bu maddenin kullanımı AB'de yasaklanmış. 

Bu Maddelerin İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Toluen: Tırnaklarınıza oje sürerken tırnak etine taşırmanız durumunda derideki gözeneklerden vücut içerisine girebiliyor. Toluen'nin insan vücudundaki etkilerinin ise kansızlık, kemik oluşumunun engellemesi, felç, koma, kavrama yetersizliği, körlük, hepatit gibi rahatsızlıklara zemin hazırlayabildiği söyleniyor.
Formaldehit: Madde tırnak eti ve tırnak ile temas ettiğinde kimyasal yanıklara, kabartıya neden olabiliyor. Vücuda az miktarda bile alınması deri, göz, solunum sistemi tahrişlerine neden oluyor. Fazla miktarda alınması ise akciğer şişkinliği, kalp ritmi düzensizliği ve hatta ölüme dahi yol açabiliyor.
BDP: Vücutla temasında akciğerlerde tahrişe, sinir ve üreme sisteminde zehirlenmeye ve hormonların bozulmasına neden olabiliyor.


Peki Hangi Kozmetik Markaları Ojelerinde Bu Zehirli Maddeleri Kullanmıyor?

Hal böyle olunca, sağlığa aşırı önem veren biri iseniz ve oje olmazsa olmaz diyorsanız benim gibi aklınıza hangi ojelere güvenebileceğiniz takılmış olabilir. Aslında önemli olan, bilmediğiniz markaları kullanmamanız. Oldukça büyük, popüler markaların çoğu ojelerinde sağlığa zararlı kimyasalları kullanmıyor. Hangileri mi?
İşte ojelerinde bu üç zehirli maddeyi kullanmayan markaların listesi;

Yves Rocher
The Body Shop
Sally Hansen 
O.P.I
Chine Glaze
Pastel
Flormar
Golden Rose
Chanel
Mavala

Tıpkı bakım kremlerinin içeriğindeki maddelere dikkat ettiğimiz gibi, oje alırken de markaların etiketlerine dikkat etmemiz, bu üç maddeyi barındırmadığından emin olmamız gerekiyor. Bu yüzden yukarıda belirtilmiş, bu üç zehirli maddeyi ojelerinde kullanmadığını bildiğimiz markaları ağırlıklı olarak tercih edelim, bilmediğimiz markalar ile sağlığımızı hiç bir zaman riske atmayalım.
Sağlıklı Günler! :)

2 yorum:

  1. bilgilendirici bir yazı olmuş cnm teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Faydalı bilgi ve tavsiyelerinizden ötürü teşekkür ederim. Bana da beklerim http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Bunlar Da İlginizi Çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...