28 Ekim 2014 Salı

'Sarılmanın' Sağlık Üzerindeki Bilinmeyen Etkileri!

Yoğun iş/okul temposu, uzun soluklu çalışmalar, çeşitli dış etkenler yahut psikolojik kötü hissiyatler.. Hepsi hepimizin zaman zaman hatta çoğunlukla yaşadığı ve bizleri strese sürükleyebilen etkenler. Stresli bir yaşamın ise insan sağlığı ve psikolojisi üzerindeki olumsuz hatta hastalıklara dek götüren etkilerini hepimiz az çok biliyoruz. Peki stres insan sağlığına bir etkide bulunuyor da, sarılmak eylemi hiç bir etkide bulunmuyor mu? Tabii ki de bulunuyor!      

İşte beni en çok etkileyen ve bilinmeyen araştırmalardan bir tanesi..



                                                      (görsel alıntıdır.)

North Carolina Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Strese girdiğimiz zamanlarda salgılanan kortizol hormonu, en azından 20 saniye süren bir sarılma sonucunda normal seviyesine düşüyor! Ve yine aynı araştırma, sarılma sonucunda oksitosin denilen aynı zamanda 'bağ kurma' olarak da anılabilen hormonu salgıladığımızı bu nedenle de 'sevgi', 'önem vermek' 'değer vermek' gibi duygularımızın harekete geçtiğini söylüyor. 

Aynı zamanda sarılmak eylemi kan basıncını düşüyor. Yani kan basıncının dengede tutulması, kalp krizi gibi kan basıncı ile alakalı pek çok hastalığa karşı da bedenimizi koruyor!


Psikolog Virginia Satir ise sarılmak eylemi için şunları söylüyor: 'Yaşamaya devam edebilmek için günde 4 kucaklaşmaya ve büyüyüp gelişebilmek için 12 kucaklaşmaya ihtiyacımız var.'


Ben de hep, 'neden içtenlikle sarılmalarım, bana huzur veriyor, mutlu ediyor?' derdim. Sarılmak bugüne dek bana kendimi çok iyi hissettiren bir eylem oldu. Hele ki çok sevdiklerimle!


Sadece sarılmış olmak için değil, kendinizi kötü hissettiğiniz her an sevdiklerinize içtenlikle uzun uzun sarılın. Çünkü insanlar özellikle kendilerini çok yalnız hissettiklerinde fiziksel temasa ihtiyaç duyar. Fiziksel temas, onlara bilinç altında yalnız olmadıklarını fısıldar ve kendilerini iyi hissederler. Çoğumuz sevdiğimiz insanlarla uzun uzun sarılmanın bizi iyi hissettirdiğini fark etmişizdir fakat eminim ki kalp krizi dahil pek çok hastalıktan da bizi koruduğunu bilmiyorduk. Nasıl ki stres, kalp krizi, kanser boyutunda hastalıklara sürüklüyorsa bizi, sarılarak strese savaş açalım. Aileniz, sevgiliniz, eşiniz, çocuklarınız, yakın dostlarınız.. Her gün sarılın, kendinizi iyi hissedin ve onlara da önemli olduklarını hissettirin, huzur verin!

1 yorum:

  1. Blogunuzu yeni buldum cok hos bır blıgunuz var ben de sizi bloğuma beklerım... içtenlikle sarılmak beni de cok rahatlatır kendımı guvende hiiseder huzur bulurum :)

    YanıtlaSil

Bunlar Da İlginizi Çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...